Telefonie, ook wel telefoon (Grieks: ???? (tèle, ver) en ???? (ph?nè, geluid). In het Nederlands "ver geluid, geluid op afstand"), is een telecommunicatiesysteem waarmee gesprekken mogelijk zijn tussen personen die zich buiten gehoorbereik van elkaar bevinden. Hiervoor hebben alle gesprekspartners een telefoontoestel nodig, en verder moet tussen die toestellen een verbinding zijn. Die verbinding kan een directe draadverbinding zijn (voor een eenvoudige huistelefoon) maar tegenwoordig zijn de meeste telefoontoestellen aangesloten op het wereldwijde netwerk van telefooncentrales en zijn veel verbindingen draadloos.

Vroeger waren de telefoondraden opgehangen aan palen boven de grond of aan de daken van de huizen. Doordat ze zo hoog hingen, sloeg de bliksem er vaak in. Dat veroorzaakte storingen. De kabels werden ook vroeger al van koper gemaakt. Dat koper was zwaar en duur. De kabels waren bovendien erg dik; dat moest in die tijd wel, doordat er in dunnere kabels meer verlies optrad. Een telefoonkabel bestaat meestal uit verschillende paren; dit wil zeggen dat de twee geleiders van een kabelpaar getwist (om elkaar gedraaid) zijn om overspraak te voorkomen. De paren kan men herkennen door een kleurencode. Deze is gevormd per vijf, bestaande uit telkens één kleur met de vijf basiskleuren (de eerste vijf paar zijn: wit/blauw, wit/oranje, wit/groen, wit/grijs en wit/bruin, vervolgens vijf maal rood, vijf maal zwart enzovoort).

Tegenwoordig worden glasvezelkabels veel gebruikt voor telefoonverkeer tussen telefooncentrales. Glasvezels zijn haardunne, buigzame vezeltjes van zeer zuiver en helder glas. Lichtflitsen kunnen met bijna de lichtsnelheid door glasvezel reizen, zonder dat ze veel verzwakken. De signalen zijn ongevoelig voor ruis, zodat ze onbeschadigd aankomen.

Er is ook een techniek ontwikkeld die gebruik maakt van het bestaande kabelnetwerk (coax) voor teledistributie. De telefoniesignalen worden digitaal verzonden, samen met de beeldinformatie van de televisiekanalen. Hoewel deze techniek digitaal is, is een nadeel ervan dat zij de ISDN-norm niet ondersteunt.

Draadloze straalverbindingen tussen centrales worden veel gebruikt in moeilijk bereikbare gebieden. Satellietverbindingen kunnen toegepast worden tussen individuele abonnees en de operator.

Pogingen om een wereldwijd netwerk via satellietverbinding op te zetten, zijn tot dusver met financiële verliezen mislukt (Iridium van Motorola).

Ook het internet biedt de mogelijkheid een gesprekskanaal op te bouwen, en de videotelefoon, waar men al jaren over spreekt, lijkt dichterbij dan ooit, bovendien erg betaalbaar en heel aanvaardbaar wat de kwaliteit betreft. (Zie VoIP, internettelefonie, Skype.)

Het begrip spraakoverdracht via telefoon is niet langer eenduidig: door de digitalisering is het overbrengen van spraak niet meer te onderscheiden van dataoverdracht. Beeld, data, spraak: het kan allemaal via hetzelfde medium.